Bhopal


 

Bhopalt a világ egyik legszörnyűbb ipari katasztrófájaként tartják számon. Feltételezések szerint mintegy 800 ezren betegedtek meg, illetve szenvedtek maradandó sérüléseket a tragédia következményeként. A mérgezéses balesetet követő 2-3 napban több mint 7000 ember halt meg, és az elmúlt 20 évben - becslések szerint -15-30 ezer ember halt bele a gázszivárgással kapcsolatos betegségekbe.

Az 1984. december 2-ának éjszakáján történt szerencsétlenséget a vegyipar Hirosimájaként is emlegetik. Az indiai Bhopal városában több mint 35 tonna mérgező gáz szivárgott ki a Union Carbide India Limited tulajdonában lévő, növényvédő szereket gyártó üzemből, amelyből legalább 24 tonna fokozottan mérgező metil-izocianát volt.

A mit sem sejtő közép-indiai kisváros lakói fojtogató füstre ébredtek a hajnali órákban. Kitört a pánik. A bhopali lakosok menekülni próbáltak. A rémült tömegben egymást taposták halálra az emberek. A menekülőknek a mérgező gáztól kivörösödött és szúrt a szemük, görcsös hányás tört rájuk, végül iszonyú kínok között meghaltak, vagy megvakultak. A Union Carbid saját bevallása szerint a gyár hat biztonsági rendszere közül egyik sem működött.

A cég 1990-ben – a követelt 3,3 milliárd dollár helyett – 470 millió dollár kártérítést fizetett az indiai államnak. A pénznek mind a mai napig csak töredéke jutott el az áldozatokhoz, illetve hozzátartozóikhoz. A Union Carbidot 2001-ben felvásárló amerikai Dow Chemical nem hajlandó további kártérítést fizetni, illetve a szennyezett területet megtisztítani. Az üzem 20 éve lezárva áll.