Hírek


Narancssárga figyelmeztető előrejelzés Tolna megyére hófúvás miatt
2014. január 24. 05:15
Az OMSZ előrejelzései szerint az ország délnyugati, déli megyéiben - különösen a Dél-Dunántúlon - jelentős havazás várható, hófúvással!

A reggel folyamán a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron - Szolnok - Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, melynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 cm-es rétegre számíthatunk, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 cm-es, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 cm-t jóval meghaladó hótakaró is kialakulhat péntek éjfélig.

A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat.

Péntek reggel az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat ónos eső.

A figyelmeztető előrejelzés szerint Tolna megyében 24 óra alatt 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat és ezeken a területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.


A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.

Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit! Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

A téli veszélyekről és azok megelőzéséről részletes információkat http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_havazas linken találnak. Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat. A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatni fogja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Kérjük figyeljék közleményeinket!

Fotós: illusztráció