Hírek


Társasházak szellőzőinek tisztítása, karbantartása
2017. január 20. 13:23
Tolna megye területén egyes, a szellőző berendezések tisztítására szakosodott vállalkozások a jogszabályokban rögzített előírásokra és a katasztrófavédelem szankcióira hivatkozással igyekeznek új ügyfeleket szerezni. Úgy keresik meg szolgáltatásaikkal a társasházakat, hogy amennyiben megrendelik a szellőzők tisztítását, elkerülhetik a katasztrófavédelem bírságolását.

Felhívjuk a társasházak képviselőinek és az állampolgároknak a figyelmét arra, hogy a hatályos szabályozás értelmében a szellőző rendszerek tisztítását a kritériumok alá tartozó lakóépületekben 2018. március 5-ig kell elvégeztetni.

Ennek értelmében a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület (középmagas) központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben háromévente, éttermi rendeltetés esetében félévente tisztítani kell. A katasztrófavédelem által végrehajtott ellenőrzések során ennek megtörténtét dokumentumokkal kell igazolni.

A rendszeres tisztításra és karbantartásra azért van szükség, mert ennek hiányában veszélyes mennyiségben rakódhatnak le éghető anyagok a szellőzőrendszerekben. Tűz esetén a lerakódáson keresztül percek alatt az egész épületre kiterjedő tűzeset alakulhat ki. A társasházak valamennyi lakójának közös érdeke, hogy minden szükséges biztonsági óvintézkedés megtörténjen a tüzek megelőzése, kialakulása esetén pedig a lángok továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A katasztrófavédelem számos hatósági eszközzel rendelkezik. Szakemberei az ellenőrzések során ügyfélközpontú, segítő szemlélettel állnak az esetlegesen feltárt hiányosságokhoz és elsősorban a kijavításra vonatkozó felhívással élnek. Súlyos, következetesen visszatérő, vagy jogszabályban meghatározott bizonyos esetekben alkalmazzák csupán szankcióként a tűzvédelmi bírság kiszabását.

A katasztrófavédelem szakemberei felkérés esetén szívesen ismertetetik például lakossági fórumokon a tűzvédelmi, katasztrófavédelmi előírásokat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is bárki választ kérhet a szakemberektől kérdéseire.