Hírek


A járdaszakaszok takarítása, a jégcsapok eltávolítása állampolgári kötelesség
2017. január 23. 14:55
Az egyes épületekkel, lakásokkal kapcsolatos kárfelelősség kérdését a polgári jog szabályozza, mely szerint aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni.

Amennyiben az épület egyes részei lehullanak, vagy az épület egyéb hiányosságaiból fakad valakinek kára, azért az épület tulajdonosa a felelős. A hó, az ónos eső, vagy a nappal megolvadó, majd éjjel visszafagyó jég képes meglazítani a tetőzetet, amely a cserepek vagy a kémény lehullásához is vezethet. A házak tetejéről lezúduló hó vagy jeges hó káreseményt is idézhet elő, szerencsésebb esetben csak vagyoni kárt, súlyosabb esetben személyi sérülést. A tulajdonos a felelősség alól akkor mentesül, ha a káresemény elhárítása érdekében előzetesen minden tőle elvárható karbantartási intézkedést megtett, azaz ellenőrizte a tetőzet állapotát, hófogó rácsokat szereltetett fel, vagy ellenőrizte azok állapotát.

Az ereszen meghízott jégcsap veszélyforrást jelent a gyalogosokra nézve, a veszélyhelyzet elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről gondoskodnunk kell. A lakóépület előtt és mellett húzódó gyalogosjárda síkosságmentesítése az épület tulajdonosának felelőssége. Társasház esetén a társasház, mint jogi személy, társasház hiányában a tulajdonosok közössége egyetemlegesen felel azért, hogy a szükséges síkosítás-mentesítést, a tetőzet karbantartását és más munkálatokat időben elvégezzék a társasházon, illetve annak környezetében.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói csak abban az estben vonulnak ki, amennyiben a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet kordonozzák körbe a tűzoltók, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, akkor térítés ellenében vállalkozók eltávolítják a veszélyes jégcsapokat.

A kép illusztráció!