Hírek


Olvad a jég - már nem ajánlott rámenni!
2017. február 03. 12:23
Az elmúlt néhány napban egyre feljebb kúszott a hőmérő higanyszála, melynek köszönhetően az előző hetekben a tavakon, holtágakon kialakult jégréteg folyamatosan veszít vastagságából.

Az olvadás miatt több centiméteres víz borítja a felszínt, többek között ezért sem ajánlatos rámenni a jégre! 

A meteorológiai előrejelzések szerint  az előttünk álló hétvégén a megyében akár a 11-12 fokot is elérheti a nappali csúcshőmérséklet, és éjszakánként sem lesznek mínuszok, ez azt jelenti, hogy tovább fog olvadni az állóvizeken kialakult jégréteg. Az elmúlt időzakban mintegy 25-30 centiméteres jégréteg alakult ki állóvizeinken, ami nem tűnik el egyik napról a másikra, viszont a néhány nappal ezelőtt ráesett ónos eső, illetve az olvadás miatt már túl vizes a felülete ahhoz, hogy bármilyen téli sportot biztonsággal lehessen űzni rajta.

A jogszabály szerint azokon a helyeken szabad a befagyott víztükörre lépni, ahol a jég kellő mértékben megszilárdult, nem olvad és nem mozog. Ezen kívül tilos a jégre lépni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyóvizeken, és járművel sem hajthatunk a befagyott tavakra. 

További fontos információk a jégen tartózkodás szabályairól, illetve a baj esetén teendőkről ide kattintva találhatók.

 

Fotó: Boros Brigitta tű. fhdgy.