Hírek


Napi három forint az életért
2018. február 14. 16:07
Ennyibe kerül ugyanis naponta egy karbantartást nem igénylő, tízéves élettartamú füstérzékelő, amiből kétszáz darabot adományozott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a Honeywell Szabályozástechnikai Kft a közelmúltban.

A katasztrófavédelem évek óta komoly hangsúlyt fektet a prevencióra, melynek érdekében az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mellett a Tolna Megyei is számos kampányt folytatott már. A zárttéri tüzek megelőzése érdekében indított kampány bevezetéseként  a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Honeywell-től kétszáz füstérzékelőt kapott.

A szén-monoxid, a füst azóta jelen van az emberiség életében, mióta őseink megtanulták a tűz használatát. Az azóta eltelt időben pedig az ember „megtalálta a módját”, hogyan tudja életterében feldúsítani a szén-monoxidot, füstöt, hogyan tudja ezek hatását növelni – elég csak a tökéletesen záró ajtókra, ablakokra gondolni, de ott vannak a lakóterek oxigénellátását jelentősen befolyásoló különféle elszívó-berendezések is. Ezek ellen a veszélyek ellen lehet védekezni, mert míg öt-hat éve még csak a szén-monoxidos esetek tizenhét százalékánál találtak a a helyszínen beavatkozó tűzoltók érzékelőt, ez az arány tavaly már négyszer ekkora volt. A cél természetesen az, hogy mindenhol legyen megbízható szén-monoxid-érzékelő.

A lakástüzek száma még mindig magas, ezért a főigazgatóság és az OTB stratégiai célja ezek csökkentése, a tűz és füst okozta balesetek, halálesetek számának mérséklése. Egy lakástűz esetén öt-hat perc áll a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A füstérzékelők nagyjából egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre. Akad olyan európai ország, ahol kötelező füstérzékelőt szerelni az új építésű lakásokba, ezzel pedig a lakástüzekkel összefüggő halálesetek negyven százalékos csökkenését sikerült elérni.

A Honeywell a különféle, épületkomfortot szolgáló berendezései mellett olyanokat is forgalmaz, amelyek adott esetben életet mentenek. Kedvező eredmény, hogy egyre növekszik a szén-monoxid-érzékelőt használók aránya, de mert közben az esetek száma is emelkedik, még mindig létfontosságú a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények karbantartása, a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása, a rendszeres kéményseprői felülvizsgálat. A Honeywell a katasztrófavédelemnek már harmadszor ad át különféle berendezéseket: 2015-ben és 2016-ban szén-monoxid-, most pedig a füstérzékelőkkel járulnak hozzá a szervezet megelőző tevékenységéhez.

A most adományozott XS100-as optikai füstjelzők, illetve XS100T elnevezésű, kombinált optikai- és hőérzékelős füstjelzőkkel a használónak egy évtizedig gyakorlatilag alig van tennivalója, hiszen mindegyik készülék tízéves élettartamú, beépített elemmel rendelkezik. A berendezés riasztáskor piros villogó fénnyel jelez, emellett folyamatosan hangjelzést bocsát ki. Havonta egyszer ellenőrizni kell, hogy a készülék működőképes-e. Az erre szolgáló gombon egy kerek mélyedést alakítottak ki, így egy átlagos belmagasságú épületben a padlón állva, akár egy seprűnyéllel megnyomva a gombot elvégezhető a teszt.

Forrás: BM OKF