Hírek


Megvolt az év első szirénapróbája
2019. január 07. 15:38
Az év első hétfőjén ismét megszólaltak a szirénák.

Minden hónap első hétfőjén mind a MoLaRi, mind az LTRR rendszeren szirénapróbát hajtanak végre. A MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer Tolna megyében Pincehelyen üzemel, kilenc telepített szirénával.

A MoLaRi-rendszer működésének alapját az alábbi folyamat jelenti:
A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás/baleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A 24 órás ügyeleti rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén, a szirénarendszeren (riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében!

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti, egyházi hivatalos ünnep esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.

Az LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszert a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében építették ki, Tolna megyében 146 sziréna üzemel. Ezek próbájára szintén minden hónap első hétfőjén, 13:00 órakor kerül sor. 

Mindkét rendszeren kétféle próba létezik, a csökkentett üzemű, úgynevezett morgató próba, valamint a hangos üzemű, teljes körű próba. Ez utóbbira évente kétszer, márciusban és szeptemberben kerül sor, a többi hónapokban csökkentett üzemű próbát hallhatnak az érintett területen élők.