Hírek


Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
2019. augusztus 09. 13:53
Bár az előttünk álló hétvége rövidebb lesz az átlagosnál, a jó időnek köszönhetően sokan választanak szabadtéri programot, vagy indulnak útnak autóval.

A tapasztalataok alapján a szabadtéri tüzek 99%-a emberi gondatlanságra vezethető vissza, ami egyben azt is jelenti, hogy ezeket a tűzeseteket meg lehet előzni. A nagy melegben és szárazságban sokszor egy autóból kidobott cigarettacsikk is elegendő, hogy lángra lobbantsa az út menti száraz aljnövényzetet. 

Nézzük, mit tehetünk a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében:

A kerti hulladékok belterületen történő égetése alapesetben tilos, kivéve, ha az önkormányzat azt saját rendeletben szabályozza. Ha a település önkormányzata rendelkezik ilyennel, a hulladékok égetése csak a jogszabályban rögzített időpontban engedélyezett! A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (település szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség) a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

• A kerti grillezés, bográcsozás megengedett, de feltétlenül készítsünk be mindig elég oltóanyagot!

• Soha ne engedjük meg a gyerekeknek, hogy játsszanak a tűzzel és mindig magyarázzuk el nekik, hogy ez miért veszélyes!

• A szabadban kijelölt tűzrakóhelyen van lehetőség tüzet gyújtani. A meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk itt is megfelelő mennyiségű oltóanyagról!

• Mindig legyen nálunk tűzoltásra alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani!

• Üveghulladékot se dobjunk el a szabadban, mert a nap sugarait összegyűjtve, nagyítóként tüzet okozhat.

• Égő cigarettacsikket ne dobjunk el a szabadban, járműből sem!

• Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívószámot!