Hírek


Tolna megyére harmadfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki a hőség miatt
2019. augusztus 12. 10:55
Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyére a hőség miatt.

Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29oC felett várható. Az előrejelzés szerint a hőség ma tetőzik , a napi középhőmérséklet 29 fok felett várható. Kedden a hőség visszaszorul az ország délkeleti harmadára, 27 fok feletti napi közép már csak a Tiszántúlon várható.

ZIVATAROK Hajnalban a Kisalföldön, Alpokalján, míg kedden napközben az Északi-középhegység térségében, északkeleten alakulhat ki kis eséllyel egy-egy zivatar. Holnap késő estétől már többfelé várható zivatarok képződése felhőszakadás, néhol viharos (60-80 km/h) szél kíséretében, de a keleti megyékben még ekkor sem valószínű csapadék.

SZÉL Kedden kora hajnaltól reggelig az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a főváros térségében erős, a Fertő vidékén és a Bakonyban viharos (60-70 km/h) lökések kísérhetik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

Néhány jótanács, hogy könnyebben viseljük a forróságot:

  • A déli időszakban tartózkodjanak árnyékos helyen, a kora délutáni órákat lehetőség szerint töltsék viszonylag hűvösben, besötétített helyiségben,
  • Viseljenek kényelmes, jól szellőző ruházatot, a szabadon maradt bőrfelületet kenjék be fényvédő készítményekkel, valamint vegyék igénybe a klimatizált helyiségeket, épületeket.
  • Nagy melegben zuhanyozzanak langyos vagy hideg vízzel naponta többször is!
  • Forró nyári napokon ne a legmelegebb órákra időzítsék a bevásárlást!
  • A kora reggeli, vagy késő esti órákban szellőztessék át a lakás helyiségeit!
  • Sose hagyjanak gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! A kocsi belseje ugyanis rövid időn belül extrém módon felmelegedhet, ez pedig sajnos könnyen tragédiához vezethet!
  • Állataiknak is biztosítsanak árnyékot, ahova behúzódhatnak, legyen mindig friss vizük, és időnként vizezzék is be őket (a közvetlen locsolgatást sok házi kedvenc nem szereti, de egy nyirkos törülközővel is áttörölhetik őket).