Hírek


Óbányán folytatódott a nemzetközi mentőszervezetek szakértőinek gyakorlata
2019. szeptember 06. 07:39
Harmadik napjához érkezett a kárterületi elektronikus adatgyűjtésről szóló nemzetközi tanfolyam, melynek második, gyakorlati napján Kisújbányán és Óbányán gyakorolták a szakértők a program használatát.

A feltételezés szerint az alacsonyan fekvő Óbányát egy földrengés miatti gátszakadás következtében elöntötte az árvíz. A településen tartózkodó nemzetközi mentőszervezeteknek ilyen esetekben az a feladatuk, hogy felmérjék a károkat és megvizsgálják a lakosság kimenekítésének lehetőségét, amihez egyetlen út áll rendelkezésre a magasabban fekvő Kisújbánya településre. A lakosság kimenekítése mellett a rádióösszeköttetést is helyre kell állítani az elektronikus pótalkatrészek magaslati pontra juttatásával.

A nemzetközi mentőszervezetek szakértői magyar mentoraik irányítása mellett lejárták a kimenekítési útvonalat, közben felmérték a lakosságra leselkedő lehetséges veszélyeket. A felvett adatokat a Kobo Toolbox rendszerben rögzítették és továbbították a helyi erők részére. A rádióösszeköttetést és internetes kapcsolatot is sikerült helyreállítaniuk a pótalkatrészek megfelelő helyre juttatásával.

A második gyakorlati feladat sikeres teljesítését követően holnap még a kiértékelés és a tapasztalatok megbeszélése vár a tanfolyam résztvevőire.