Hírek


A mustgáz-mérgezések megelőzéséről tartott sajtótájékoztatót az igazgatóság
2019. szeptember 09. 15:59
Sok helyen zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid. A mustgáz-mérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Mentőszolgálat Bősz Adrián, a Szekszárd Borvidék Hegyközségi Tanács elnökének birtokán.

Bősz Adrián személyes tapasztalatát osztotta meg a sajtó képviselőivel. A borász elmondta, hogy évekkel ezelőtt ő maga is tapasztalta a mustgáz alattomosságát, amikor a feldolgozó helyiséghez közeli irodában dolgozva csak azt vette észre magán, hogy egyre fáradtabb, álmosabb, majd a friss levegőn ezek a tünetek elmúltak. Bősz Adrián fontosnak tartotta kiemelni, hogy soha ne végezzük rutinból a feladatokat, mindig szánjunk elég időt a pince, vagy feldolgozó alapos átszellőztetésére, hiszen egyetlen bor sem ér meg annyit, hogy emberélet legyen az ára.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató a mérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet, melyek közül a legfontosabb a megfelelő szellőztetés. Az ezredes elmondta, hogy a mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz, és ezen tulajdonságánál fogva alulról kezdi el megtelíteni a helyiséget. A megfelelő oxigénmennyiség jelenlétének ellenőrzésére a hagyományos gyertyás módszert javasolta az igazgató, aki külön hangsúlyozta, hogy ne siessünk egyedül bajbajutott embertársunk segítségére, ugyanis magunk is könnyen bajba kerülhetünk. Aki pincében ájult embert lát, azonnal hívja a tűzoltók segítségét, hiszen a szén-dioxiddal telített helyiségbe csak légzőkészülékkel lehet biztonságosan bemenni és kimenteni a bajbajutottat. Balázs Gábor szén-dioxid-érzékelő készülék beszerzését is javasolta a borkészítéssel foglalkozóknak.

A mustgáz-mérgezést szenvedett embert a tűzoltók hozzák ki a pincéből, majd ott átadják a mentőszolgálat munkatársainak, akik azonnal megkezdik az eszméletét vesztett sérült újraélesztését. Ennek menetét és helyes technikáját a Szekszárdi Mentőállomás munkatársai mutatták be a sajtótájékoztató résztvevői számára.


 

Kapcsolódó képek:

A mustgáz-mérgezések megelőzéséről tartott sajtótájékoztatót az igazgatóság A mustgáz-mérgezések megelőzéséről tartott sajtótájékoztatót az igazgatóság A mustgáz-mérgezések megelőzéséről tartott sajtótájékoztatót az igazgatóság
>>> További képek a galériában <<<