Hírek


Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezéseket!
2019. november 08. 11:29
November meghozta az igazi őszi időt, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fűtenének. Sosem késő a tüzelő-fűtő berendezések, valamint az égéstermék-elvezők, azaz a kémények felülvizsgálata. Bár a szén-monoxid nem csak télen jelenthet veszélyt, ebben az időszakban jellemzőek leginkább a szén-monoxid-mérgezéses esetek, amik kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

A szén-monoxid a lakás légterébe legtöbbször a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerül. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből, gázkészülékekből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzését, melyek listáját IDE kattintva érheti el. 

Fentiek mellett természetesen elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések és a kémények rendszeres felülvizsgálata. Aki eddig elmulasztotta ezt megtenni, még most is ellenőriztetheti, saját és családunk biztonsága érdekében ugyanis sosem késő elővigyázatosank lenni.