Közlekedés


Közlekedés

KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS

A veszélyes anyagok közúti szállítása magyar és nemzetközi szabványok  szerint történik. A veszélyes anyagok közúti szállítását az ADR - “A veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás” - szabályozza a legátfogóbban.
Fő figyelmünket a forgalmas útvonalakra és a veszélyes útcsomópontokra kell irányítanunk. Így mint a megyében a legnagyobb közúti forgalmi csomópont és a fentiek miatt a legveszélyeztetettebb Dunaföldvár és Szekszárd környékének útkereszteződései, valamint a Dunaföldvár és Szekszárd város területe, a kettő Duna Híd.
Fontosabb szakaszok a Dunaföldváron, Kakasdon és Bonyhádon áthaladó, a Paks mellett elhaladó 6-os út (E 73) és a Szekszárd mellett elhaladó M9-es, a Szekszárdon áthaladó 56-os (E 73) út.

VASÚTI KÖZLEKEDÉS

Megyénk legnagyobb vasúti csomópontja Dombóvár vasútállomás, így a vasúti közlekedésből fakadó veszélyek itt fokozottan jellemzőek. Felmérések szerint kőolaj származékok, urán, érc, vegyi anyagok haladnak keresztül, illetve kerülnek rendezés alá a vasútállomáson.
Kisebb jelentőségű, de mégis nagy forgalmat lebonyolító vasúti csomópont a Bátaszék vasútállomás, ahol szintén kell számolni veszélyes anyag áthaladásával.

VÍZI KÖZLEKEDÉS

A megye keleti határa a Duna folyó, ahol nemzetközi vízi szállításokat bonyolítanak le, ezért itt is előfordulhat veszélyes anyagok vízi szállításából keletkezhető baleseti helyzet. Olyan dunai kikötővel nem rendelkezünk, ahol ilyen jellegű anyagokat ki és berakodnának
.
LÉGI KÖZLEKEDÉS

Légi folyosók a megye területe fölött:
  • Ozora - Dunaföldvár  Dél 3 km,
  • Ozora - Báta Nyugat 3 km,
  • Gyulaj - Majs,  Dombóvár - Majs

A gépek 8000-12 000 méter magasságban repülnek. Napi 100-150 gép halad át a megye fölött. A megye területén is működik repülőgépes növényvédelmi szolgálat, melyeknek esetleges baleseteinél kisebb helyi veszéllyel lehet számolni (őcsényi repülőtér).