Hangos üzemű szirénapróbákat hallhatunk szeptember 7-én, hétfőn

2020. szeptember 07. 09:30

Szeptember első hétfőjén a MoLaRi és LTRR rendszer szirénáinak hangos próbáját hallhatjuk Tolna megyében.

A veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer szirénáinak működését ellenőrzik szeptember 7-én, hétfőn 11:00 órakor. Tolna megyében Pincehelyen kerül sor a teljes körű, hangos üzemű szirénapróba végrehajtására.

Szintén szeptember 7-én, hétfőn ellenőrzik a Paksi Atomerőmű harminc kilométeres körzetébe eső települések Lakossági Tájékoztató- és Riasztó Rendszer (LTRR) működőképességét, délután 13:00 órakor töri meg a csendet a szirénák hangos üzemű (teljes körű) próbája.

A szirénapróba során a próbára történő figyelemfelhívás mellett ("Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!")  a „Katasztrófariadó" (két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú /üvöltő/ hang), valamint a „Veszély elmúlt” (kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés) jelzéseket lehet majd hallani a megjelölt időpontban. A szirénák megszólalása csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmiféle teendője nincs. Valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!