A látás hónapja

2020. október 22. 16:04

Íme a világ, egy tűzoltó légzőálarcon keresztül szemlélve

Valamennyien vizuális információk feldolgozását követően cselekszünk, éljük mindennapjainkat. Reggelente forraljuk a teavizünket óvatos mozdulatokkal kerülve, hogy a forrásban lévő víz égési nyomokat hagyjon a bőrünkön. A gyerekek is hamar megtanulják, hogy tisztes távolságot tartsanak a gyertya lángjától. Látásunk agyunkkal alkotott duója személyes őrangyalunk, ami a tűzoltó hivatásban is elengedhetetlen a biztonságos beavatkozásokhoz. Azonban a valós káreseteknél, füsttel telítődött helyiségekben gyakran részben, vagy teljesen egészében nélküle kell boldogulnia napjaink hőseinek. A másodpercek tört része alatt kell döntéseket hozniuk, szem előtt tartva a legfontosabb kincset: az életünket. Minden lépésnél tucatnyi potenciális veszély leselkedik rájuk: kiálló éles tárgyak, csöpögő fémolvadékok, különböző mérgező gőzök- és gázok, fentről a mélybe zuhanó tárgyak, tüzesen csapkodó lángok. Minden pillanatban figyelniük kell a környezetük történéseire.

Doppingol az adrenalin, de a fizikális teljesítményre ható stimuláció a veszély múltával alábbhagy. Egy új fejezet nyílik meg: már nem az élet- és anyagi javak mentése az első, hanem a visszaszerelésé a főszerep, igyekeznek vissza a szerek a szertárba, hogy a következő riasztásig ugrásra készen állhasson az állomány. Ropognak a károsultak emlékei a tűzoltó védőcsizmák alatt: nagymama kedvenc étkészlete, családi fényképek, a gyermekek játékai, egy bakelitlemez-gyűjtemény, egyéb az élet munkáját jelképező berendezési tárgyak. Mentősök fogják vissza a sokkos állapotban lévő tulajdonost, aki mindenáron a romokban lévő lakásába igyekezne bejutni.

A tragédiák az esetek nagy százalékában elkerülhetőek. Tegyünk érte, vegyük észre, lássuk meg azokat a sarkalatos pontokat, amelyekkel megelőzhetjük a bajt! A fűtési szezonban a tüzelő-fűtőberendezések, füst- és hőelvezetők, továbbá a CO érzékelőké a virtuális porond. Hallgassuk meg a szakemberek tanácsait, vizsgáltassuk meg a kazánjainkat, hívjuk ki a kéményseprőket a szilárd tüzelésű füstelvezetőink tisztításához! A 112-es telefonszám időben történő tárcsázásáról se feledkezzünk meg baj esetén!

Legyen a mosolyé a főszerep családunk és barátaink körében. Járjunk nyitott szemmel, orvosoljuk a megoldandó tűzvédelmet is érintő problémákat, hogy nyugodtan hajthassuk álomra a fejünket, majd beszélhessük ki reggelente az édes álmainkban látottakat a hideg téli hónapok dacára is!

Szerző: Köves Péter tű. törzsőrmester

Fotó: Szőke Péter BM OKF