Siquake 2020 – földrengésre készülve

2021. október 07. 10:03

Földrengések okozta helyzetekre fókuszáló nemzetközi gyakorlat kezdődött Szlovéniában. A Siquake néven futó projekt keretében Ljubljanában a napokban a szlovén, horvát és magyar közepes városi kutató-mentő csapat mellett egy osztrák víztisztító és egészségügyi modul, valamint egy olasz mérnökcsapat dolgozik együtt, és az olaszok gondoskodnak a kimenekített emberek ideiglenes elhelyezéséről is. Magyarországot a Huszár önkéntes mentőszervezet tagszervezetei képviselik.

A Siquake 2020 néven megrendezett, korábban a járványhelyzet miatt elhalasztott nemzetközi gyakorlat felkészülési napján, október 4-én a szervezők és a trénerek az Edvard Peperka katonai bázis területén mérhették fel a körülményeket, tekinthették meg a csapatok táborhelyét, és kaptak tájékoztatást a gyakorlat végrehajtásának menetéről. A magyar csapatot az előkészületi munkálatok során dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes és Polyák Dániel tűzoltó hadnagy képviselte. 

A Huszár önkéntes mentőszervezet tagszervezetei a nulladik napot hazai felkészüléssel töltötték, majd október 5-én, kedden indultak el Nagykanizsáról Ljubljanába. A csapatok a Fogadóközpontba (RDC) történő beérkezést követő rutinfeladatok után kezdhették meg a bázis építését, ezzel párhuzamosan az egyes kárhelyszínek felderítését, és ezt követően láthattak hozzá a gyakorlat feladataihoz.

Siquake 2020 gyakorlat