Szerdán többen vérüket adták a Wesselényi utcában

2021. október 13. 13:31

Október 13-án, szerda délelőtt tizenkilencen nyújtottak segítő kart a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapja alkalmából, amelyet országszerte a Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapját az ENSZ 1987. évi határozata alapján minden október második szerdáján ünnepeljük, melynek keretében figyelmeztetik az embereket bolygónk sérülékenységére, az érte viselt felelősségre.

Nemzetközi segítség nélkül a katasztrófa sújtotta államok gyakran képtelenek úrrá lenni a nehézségeken. A világszervezet okmánya azt ajánlja a kormányoknak, hogy ösztönözzék az olyan intézkedéseket és szakmai segítségnyújtási programokat, amelyek a természeti katasztrófák becslésével, előre jelzésével, megakadályozásával és enyhítésével foglalkoznak. Természeti csapások mindig is lesznek, de nem feltétlenül válnak katasztrófává, ha megtesszük a szükséges lépéseket.

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai egy szúrás alkalmával 450 milliliter – egy egység – vért vesznek le, ezt később három részre bontják, így egy véradással tulajdonképpen három ember életét menthetik meg a véradók. Az idei véradáson tizenkilencen jelentek meg, közülük tizenhatan ténylegesen adhattak vért, segítségükkel több, mint hét liter vér gyűlt össze.

Köszönjük a megjelentek megtisztelő részvételét.

Véradás a Wesselényi utcában

Fotó: Tolna MKI