Bejelzett egy lakás szén-monoxid-érzékelője Pakson

2021. november 17.

Életet menthetnek a szén-monoxid-érzékelők. A fűtési szezonban szenteljünk kiemelt figyelmet a nyílt lánggal üzemelő tüzelő- és fűtőberendezéseink műszaki állapotának, továbbá a szintén nyílt égésterű vízmelegítők és az égéstermék-elvezetők, magyarul a kémények karbantartását se hanyagoljuk el. Továbbá a lakás naponta kétszeri alkalommal történő alapos átszellőztetéséről se feledkezzünk meg.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd este egy paksi, Tolnai úti lakásban. A város hivatásos tűzoltói a szén-monoxid veszélyes határérték alatti értékét mérték a lakás levegőjében. A lakrész fűtését gázkazán és cserépkályha biztosítja, a történtek idején csak az utóbbi üzemelt. Személyi sérülés nem történt. A raj átszellőztette a lakást, és értesítette a kéményseprőket is.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Legutóbb Dunakeszin, egy társasház egyik lakásában követelt két halálos áldozatot a láthatatlan gyilkos, a szén-monoxid. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.