Kéménytűzhöz, közlekedési balesethez és kidőlt fákhoz riasztották megyénk tűzoltóit a hétvégén

2021. december 06. 14:55

A kéménytüzek megelőzhetők, tegyen Ön is otthona biztonsága érdekében és éljen az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével.

Jelentősebb műszaki mentések:
Péntek délelőtt a paksi hivatásos tűzoltók Madocsán kerítésre és távközlési vezetékre dőlt diófához, míg a bátaszéki önkormányzati tűzoltók egy kerítésre dőlt fához vonultak. Mindkét esetben motoros láncfűrész segítségével számolták fel a káresetet a beavatkozó egységek.

Alsónyék külterületén, az 55-ös számú főút 119. kilométerszelvényénél egy személygépkocsi ütközött szalagkorlátnak, majd azt követően egy másik gépjárműnek szombat délután. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották a műszaki mentéshez, akik áramtalanították a járműveket. Az egyik kocsi sofőrjét a Balassa János Kórházba szállították a mentők. 

Jelentősebb tűzeset:
Szombat délután kéményben lerakódott korom égett Kölesden, a Hajnal utcában. A lángok következtében a kémény toldásaként felhelyezett vascső átizzott, majd ledőlt és beszakította a tetőt. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. A kazánból és a kémény tisztítónyílásából eltávolították az égő anyagokat, majd értesítették a kéményseprőket. A fűtés egyéb módon megoldott, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Azt, hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, mutatja a tény, amely szerint a tűzoltókat idén csak Tolna megyében 17 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. 

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.
 

Kéményseprés