Március elseje a polgári védelem világnapja

2020. február 28. 12:57

A polgári védelem világnapja alkalmából szervezett ünnepséget a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és az Erzsébet Ifjúsági Alap. Ezen a napon azokra az elődeinkre emlékezünk, akik a polgári védelem területén tevékenykedtek, és a legszörnyűbb körülmények között is dolgoztak és tettek meg mindent a lakosság védelméért, akár az életük kockáztatásával is.

A Placc Közösségi téren rendezett ünnepségen Kővári Ildikó, az Erzsébet Ifjúsági Alap vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd tájékoztatta a jelenlévőket az intézmény elmúlt egy évben elért eredményeiről a kitűzött céljaikról, programjaikról. 

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, katasztrófavédelmi igazgató ünnepi beszédében a polgári védelem történelmét idézte fel. Az igazgató beszédében elmondta, hogy ezen a napon azokat az embereket ünnepeljük, akik a múltban és a jelenben is önként vagy hivatásból tevékenykednek az állampolgárok biztonsága érdekében. Az ő munkájuk sokszor láthatatlan, viszont nekik köszönhetjük, hogy a mindennapok során nem kell a biztonságunk megteremtése érdekében tennünk, hiszen az adott.   

Sebestyén Krisztina, a Csapó Dániel Szakközépiskola tanulója Sárossy József „Esti Levél”  című versének részletét szavalta el, Mészáros Roland, az Ady Endre Szakképző Iskola diákja a „Mit ér egy hang” című dalt adta elő. 

Az ünnepségen sor került elismerések átadására. Dr. Balázs Gábor tű. ezredes Rafai Márk r. törzszászlósnak „Hősies Helytállásért” főigazgatói elismerést és emléktárgyat adott át. 2019. december 8-án hajnali órákban tűz ütött ki Bonyhádon egy több lakásos sorházban. A tűzesetet Rafai Márk r. törzszászlós úr a Bonyhádi Rendőrkapitányság szabadnapos szolgálatparancsnoka észlelte, aki a tüzet haladéktalanul bejelentette, majd az épülethez futott és megkezdte a bajbajutott emberek mentését. Gyors és szakszerű reagálásával három család életét sikerült megmenteni.  Kiemelkedő helytállásának, gyors reagálásának köszönhetően az emberi életet súlyosan veszélyeztető állapot megszüntetésére tett intézkedése hozzájárult a tűzesettel érintett sorház lakói életének megmentéséhez. 

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes Sebesi-Sütő Gábor c. r. törzszászlós és Kiss István r. főtörzsőrmesternek „Hősies Helytállásért” igazgatói elismerést és emléktárgyat adott át. 2019. december 6-án a reggeli órákban Tolnán egy sorházi lakásban tűz ütött ki. Sebesi-Sütő Gábor c. r. törzszászlós és Kiss István r. főtörzsőrmester a már lángokban álló lakást átvizsgálták és az ott tartózkodó idős hölgyet kivitték. Kiemelkedő helytállásuknak, gyors reagálásuknak köszönhetően az emberi életet súlyosan veszélyeztető állapot megszüntetésére tett intézkedésük hozzájárult a tűzesettel érintett sorház lakói életének megmentéséhez. 

Sor került a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal a tavalyi évben együttműködők tevékenységének elismerésére is. Elismerést kapott Mesterné Szentes Zsanett, Kakasd Község Önkormányzata közbiztonsági referense, Szombati Mariann, Őcsény Község Önkormányzata közbiztonsági referense, Szinger Árpád József a Tengelici Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Mentőszervezet elnöke és Domokos József, Gyönk Tolna Lajos Gimnázium tanára, a Gyönki Települési Mentőcsoport tagja.