Kéményseprés aloldal fejlécképe

Kéményseprés

A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ 2016 júliusa óta a katasztrófavédelem kijelölt kéményseprőipari szerve, közfeladatként végzi a kéményseprést. A természetes személyek ingatlanában, társasházakban és lakásszövetkezeti házakban működő több mint kétmillió égéstermék-elvezetőt magába foglaló ellátási terület folyamatosan növekszik. Várhatóan 2025-re a lakossági szektorban az ország valamennyi településén a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprőipari feladatokat.

A szervezet kéményseprői évente a főváros és 17 megye összesen 2 millió 218 ezer háztartásának biztonságáért dolgoznak, és csaknem 2 millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg. A társasházak rendszeres felülvizsgálata az érintettek kiértesítésével sormunkában történik, míg az egylakásos ingatlanban – jellemzően családi házban – élőkhöz a tulajdonosok kezdeményezésére, egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek.

Természetes személyeknek a szolgáltatás ingyenes.

A gazdálkodó szervezetek számára a kéményseprőipari felülvizsgálatot nem a katasztrófavédelem végzi. A szolgáltatást egy kéményseprő cégtől kötelező megrendelni szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, és a megrendelt kéményseprésért fizetni kell.

A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése. A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított.

A feladat ügyfélkapcsolati hátterét, a kormányzati ügyfélvonalhoz kapcsolódó 1818-as, ingyenesen hívható call-center biztosítja és egy regisztráció nélkül működő, online ügyintézési lehetőséget kínáló honlap támogatja.

A honlap itt elérhető!

 

 

IDŐPONT EGYEZTETÉS

  • online a www.kemenysepres.hu honlap ˇÜgyfélszolgálat" oldalán az "Időpontfoglalás" elektronikus űrlap kitöltésével
  • telefonon a 1818-as díjmentesen hívható számon, az adatvédelmi tájékoztatás után, a 9-1 "kéményseprés" menü, 1-es gomb megnyomása után jelentkező ügyintézőnél
  • személyesen, naponta 8 és 14 óra között a Tolna vármegyei ügyfélszolgálatnál, Szekszárdon a Mikes utca 16-22. szám alatt, vagy a +36 70 658 1425 -ös normál díjszabású telefonszámon

A Tolna vármegyében tervezett sormunkaterv az oldal alján érhető el.

2016. október 1-jétől Tolna Vármegye közigazgatási területén a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szerv látja el a kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységet a lakossági szektorban.

Szolgáltató neve: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szerv

Székhelye: 1149 Budapest, Mogyoródi út 43.

Telephelye: Tolna Vármegyei Ellátási Csoport - 7100 Szekszárd, Mikes utca 16-22.

Ügyfélszolgálat elérhetőségei: 

Ellátási terület: Tolna vármegye teljes közigazgatási területe

Ellátási köre: természetes személy tulajdonában lévő és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként be nem jegyzett ingatlanok, társasházak, lakásszövetkezeti lakóépületek és gazdálkodó szervezet tulajdonában vagy székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett önálló ingatlanok

A közszolgáltatással, esetleges kérdésekkel kapcsolatosan részletes információk itt találhatóak: 

www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

A fenti jogszabályok aktuális állapotát az alábbi linkre kattintva elérheti:

http://www.njt.hu/

ADATLAP - Kéményseprő-ipari szolgáltató bejelentéséhez