A mezőgazdaságot érintő tüzek megelőzhetőek

2020. június 26. 12:51

Aratási gépszemle Bonyhádon

Eljött a nyár, az aratás ideje. A betakarítási munkálatok alkalmával számos esetben keletkezik tűz mezőgazdasági gépekben, gabonatáblákon, vagy éppen száraz tarlókon. Ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek.

A katasztrófavédelem hatósági szakterületen dolgozó munkatársai minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a betakarítási munkák ideje alatt a tűzmegelőzésre, nincs ez másként az idei évben sem. A tűzesetek csökkentése érdekében a  katasztrófavédelmi kirendeltségek széleskörű tájékoztatási tevékenységet végeznek a gazdák körében minden évben. Ennek, valamint a gazdák körültekintésének köszönhetően az aratási munkálatokkal összefüggésbe hozható tűzesetek száma évről évre csökken.

A bonyhádi gépszemlén az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy nem csak a gépeknek kell rendben lenniük, de a gépek papírjainak is érvényesnek kell lennie, illetve tűzoltó készülék is kell legyen mindig a gazdáknál aratás idején. Aratáskor sokszor rendkívüli körülmények között, nagy melegben dolgoznak az emberek és a gépek egyaránt, és ilyenkor a tűzveszély is jóval nagyobb. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet – 229 §) szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, jól hozzáférhető helyen, amely általában elegendő a kezdődő tüzek eloltásához. A gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra kell leállítani. Tovább rendszeresen visszatérő probléma az eldobott cigarettacsikk okozta szabadtéri tüzek, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani.

Az aratási  időszakban gyakran hallani kigyulladt mezőgazdasági gépekről szóló híreket, és ha nem sikerül időben megfékezni, a tűz sokszor a még lábon álló termésre, vagy a már learatott területre is továbbterjedhet. A tűzesetek azonban odafigyeléssel megelőzhetőek!