Sikeres minősítést követően élesben is bizonyították képzettségüket a kurdi önkéntes tűzoltók

2021. július 14.

Július 9-én, délután 18 órakor vette kezdetét a kurdi önkéntes tűzoltók minősítő gyakorlata, amelyet követően továbbra is önként beavatkozó tűzoltó egyesületként vonulhatnak a káresetekhez.

A gyakorlat alkalmával az egyesület számot adott szakmai felkészültségéről, a tűzoltás vezetési feladataival megbízott személy a feladat ellátására vonatkozó alkalmasságáról, továbbá a szakmai elöljáró szerv vizsgálta a felszerelések bevethetőségét és azok szakszerű használatára vonatkozó szabályok megtartását. 

A feltételezés szerint a kurdi Polgármesteri Hivatal kazánházában és tároló helyiségében elektromos meghibásodás miatt tűz keletkezett, ami átterjedt a tároló helyiségben lévő éghető anyagokra. A gyorsan terjedő tűz veszélyeztette a kazánház technológiai berendezéseit. Az épületbe történő behatolást a bejárat előtt tárolt faanyag és vasáru akadályoztatta.

A kiérkező kurdi önkéntesek a felderítést követően eltávolították az épületbe történő behatolást gátoló fa- illetve vasárut. Feszítővágó berendezés és motoros láncfűrész segítségével jutottak be a kazán- és tároló helyiségbe, ahol a közművek elzárását követően teljes légzésvédelem mellett azonnal megkezdték a sérült személyek mentését. Három vízsugár megszerelésével körülhatárolták a tűzzel érintett területet. A kommunikáció a beavatkozás kezdetétől egyértelműen zajlott a beavatkozó egységek között egészen az állomáshelyre történő bevonulásig.

A gyakorlatot a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, igazgatóhelyettes mellett az illetékes Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Dávid Sándor tű. alezredes kísérte figyelemmel. A Dombóvári Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka értékelése után az igazgatóhelyettes megfelelőnek minősítette a kurdiak összehangolt gyakorlatát.

A július 9-ei, péntek esti viharkárok a Kurd közelében található közúthálózatot is érintették, így egy, az éjszakai órákban érkező éles riasztást követően ölthették magukra az önkéntesek ismételten a bevetési védőruhát. Mekényes irányába, több helyen is a közútra dőlt fák tették lehetetlenné a járművek továbbhaladását. A beavatkozó önkéntes rajok perceken belül a megadott káreseti helyszínekre érkeztek és láncfűrészekkel, valamint kézi erő segítségével szüntették meg a forgalmi akadályokat.  

Az ismétlődő, sikeres minősítő gyakorlatot követően Kurd lakosai továbbra is büszkeséggel tekinthetnek az önkéntes tűzoltóikra. Ezúton gratulálunk az önkéntes állomány valamennyi tagjának.

Kurd ÖTE gyakorlat