A hétvégén leggyakrabban szabadtéri tüzekhez vonultak tűzoltóink

2021. július 26. 10:56

Az elmúlt 72 óra leforgása alatt 9 tűzeset és 4 műszaki mentés adott munkát Tolna megye tűzoltóinak. 8 esetben szabadtéri tüzekhez riasztották az egységeket. Avar, gaz, tarló, erdő aljnövényzete és szemét égett a jelzett helyeken.

Jelentősebb tűzesetek:
Péntek délután Attala vasútállomás közelében égett avar és gaz a kötött pálya töltése mellett. A keletkezett tüzet a dombóvári hivatásos tűzoltók oltották el kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével.

Decsen a szekszárdi hivatásos tűzoltók fékezték egy gyorsbeavatkozó vízsugár segítségével a 2000 négyzetméternyi kiterjedésű lángokat, péntek délután.

Szombaton a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották Regöly külterületére, ahol körülbelül 1000 négyzetméteren égett avar és gaz. A beavatkozó rajok kéziszerszámok és egy gyorsbeavatkozó vízsugár segítségével állították meg a terjedő lángokat.

Vasárnap délelőtt Tolnán, Almáskert külterületen, egy zártkerti gyümölcsösnél égett gaz és avar. A lángok mintegy 30 gyümölcsfát érintettek, a tüzet a szekszárdi hivatásos és tolnai önkormányzati tűzoltók oltották el 3 gyorsbeavatkozó vízsugár és kéziszerszámok segítségével.

Erdő aljnövényzete égett foltokban Kéty külterületén mintegy 1000 négyzetméteren vasárnap délután. A megyeszékhely hivatásos egységei kéziszerszámok segítségével állították meg a lángokat. 

Jelentősebb műszaki mentés:
Szombat délután egy utánfutóval közlekedő személyautó csapódott a korlátnak az M6-os autópálya Pécs irányába tartó úttest 108. kilométerszelvényénél. Az utánfutó rakománya az úttesten szétszóródott. A paksi hivatásos tűzoltók vonultak az érintett helyszínre, ahol a beavatkozó rajok az áramtalanítást végezték. A forgalom az autópálya pihenőn keresztül haladhatott tovább.

A következő szabályokat mindig tartsuk szem előtt! A tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben néhány vödör víz, és a tűz irányítására szolgáló eszköz, mint például ásó, lapát, vagy vasvilla.

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére továbbra is csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.