Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

2021. november 24. 15:50

November 24-én a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége sajtótájékoztatót rendezett a társasház lakóközösségeinek képviselői és lakói számára szervezett „Társasházak napja” elnevezésű konzultációs fórumának részleteiről.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az előző évhez hasonlóan idén is online térben tartja a katasztrófavédelem a „Társasházak napja” elnevezésű rendezvénysorozatát. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi, Dombóvári és Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági munkatársai november 24-26-ig telefonon és a digitális térben állnak a társasház lakóközösségeinek képviselői, adott esetben lakói rendelkezésére.

A háromnapos fórum nyitó napján Kiefaber Gábor tű. alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője hangsúlyozta a rendezvény aktualitásának fontosságát, különös tekintettel a halálos lakástüzek megelőzését szem előtt tartva. A lakástüzek országosan 7 halálos áldozatot követeltek november harmadik hetében, ezért különös hangsúly helyeződik most a tűzmegelőzéssel kapcsolatos kérdésekre. A kirendeltségvezető életszerű példákat hozott fel egy-egy háztartásban tüzet előidéző tevékenységek, hiányosságok vonatkozásában, amelyeket Sághy-Takács Krisztián tűzoltó őrnagy, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetője, a szekszárdi illetékességű társasházak ellenőrzésekor, mint hiányosság tárt fel a munkatársaival folytatott szemlék alkalmával. A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén több, mint 400 társasház található, amelyből 2021-es esztendőben 117 társasház ellenőrzése során 37 esetben tártak fel hiányosságot. A hatósági osztály munkatársai összesen 53 szabálytalanságot állapítottak meg. A tűzoltó őrnagy részletezte azokat a tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lenni egy-egy ellenőrzés alkalmával, valamint hogy milyen dokumentumokkal kell rendelkeznie az adott lakóközösségnek. A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a kémények használatára és a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a lakásokon belüli villamos berendezések felülvizsgálatának fontosságával, a tárolási szabályokkal, a napelem-rendszerek megfelelő kivitelezésével, a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókkal és természetesen a helyi tapasztalatokkal, sajátosságokkal. 

A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a zrtrybmrf.fmrxfmneq@xngirq.tbi.uh ryérhetőségen, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a zrtrybmrf.qbzobine@xngirq.tbi.uh ryérhetőségen, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen pedig a zrtrybmrf.cnxf@xngirq.tbi.uh ryérhetőségen jelezheti az online szakmai napon történő részvételi szándékát, vagy teheti fel kérdéseit.

Az online konzultációhoz 2021. november 26-án a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen 8 óra 00-tól 9 óra 00-ig, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségen 11 óra 00-tól 12 óra 00-ig, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen pedig 10 óra 00-tól 11 óra 00-ig lesz lehetőség csatlakozni.   

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bízik abban, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak felkeltik az érdeklődők figyelmét és többen élnek majd az online konzultáció adta lehetőséggel annak érdekében, hogy erősíthessék a közvetlen- és lakókörnyezetük biztonságát.

Társasházak napja - sajtótájékoztató

Fotó: Tolna MKI