Az elmúlt 72 óra beavatkozásai

2022. január 03. 11:18

Két tűzesethez és öt műszaki mentéshez vonultak tűzoltóink az elmúlt három nap leforgása alatt. A közlekedési baleseteké volt a főszerep, de egy alkalommal szén-monoxid-ézékelő is bejelzett. A tragédiák elkerülhetők az ilyen eszközökkel.

Jelentősebb tűzeset:
Vasárnap délben Nagydorogon, a Rákóczi utcában autógumi, szemét és faág égett. A tűzesethez a paksi hivatásos és a nagydorogi önkéntes tűzoltók vonultak, akik egy gyorsebavatkozó vízsugár segítéségével oltották le keletkezett lángokat.

Jelentősebb műszaki mentések:
Alsónyéken, az 55-ös főút, 118, kilométerszelvényénél egy kisteherautó személygépjárművel ütközött pénteken, a reggeli órákban. A balesetben összesen öten voltak érintettek. A műszaki mentéshez a bátaszéki önkormányzati és önkéntes tűzoltók vonultak, akik a személyautó négy utasának mentését feszítővágó eszköz segítségével kezdték meg. A beavatkozó tűzoltóegységek továbbá áramtalanították a járműveket. A rendőrség a forgalmat Alsónyék irányába terelte.

Péntek délután, egy gabonát szállító vasúti szerelvénnyel ütközött egy személyautó Döbrököznél, a vasútállomás melletti belterületi, közúti átjáróban. A személyautót a mozdony a sínekről lelökte, a benne utazó sofőr az ütközés következtében kirepült a járműből. A vasúti személyforgalom a jelzett szakaszon a baleseti helyszíni szemle befejezéséig szünetelt. A személyforgalom továbbítását vonatpótló buszokkal biztosították.

Péntek este Hidason, a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy családi ház szén-monoxid-érzékelője jelzett be. Az adott címre a bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltóin kívül a mecseknádasdi önkéntes tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat veszélyes határérték feletti értéket olvasott ki az eszközből. A beavatkozó tűzoltóegységek a gázkészüléket leválasztották a hálózatról, továbbá értesítették a kéményseprő szolgálatot. A lakást átszellőztették. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a fűtés más módon megoldották.

Hidas külterületén, a 6-os számú főút 162. kilométerszelvényénél két személygépkocsi frontálisan ütközött szombat délután. A járművekben rekedt egy-egy utast a bonyhádi, szekszárdi hivatásos, továbbá a mecseknádasdi és bonyhádi önkéntes tűzoltók szabadították ki feszítővágó segítségével. A járművekből kimentett utasokat a mentők kórházba szállították. A beavatkozás idejére az utat teljes szélességében lezárták.

Megelőzés:
A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. 2021-ben 20 esetben riasztották a Tolna megyei tűzoltókat szén-monoxid jelenléte miatt. Ezek többsége olyan volt, ahol a már beszerzett szén-monoxid érzékelő jelzett. Évente egyszer érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hő termelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.