Tavaly 86 ember lakástűzben, 21 pedig szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg Magyarországon

2022. január 06.

Tolna megyében 140 alkalommal otthon jellegű létesítmények tüzeihez, 22 esetben kéménytüzekhez vonultak a tűzoltók, 20 alkalommal pedig a szén-monoxid-érzékelő jelzett be. Megyénkben sem a lakástüzek, sem a szén-monoxid-mérgezés nem követelt halálos áldozatot a 2021-es esztendőben. Annak érdekében, hogy ez idén is megismétlődhessen célszerű figyelni saját családunk és közvetlen környezetünk biztonságára.

Országosan 2021-ben összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal. Az év folyamán 125 és fél ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb tragédiával végződött lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt. 

A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

Január 3-án délután egy hétvégi háznak használt, mintegy 120 négyzetméteres, egyszintes épület égett le teljesen Németkér külterületén. A paksi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tetőszerkezeten észlelt lángokat. Az épületet hőkamerával átvizsgálták, személyi sérülés nem történt.
 

Németkér külterület

A 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és 21-en életüket vesztették. A legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében. A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest hatodik kerületében. Az áldozatok közül kettő gyerek volt.

2021. december 31-én este Hidason, a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy családi ház szén-monoxid-érzékelője jelzett be. Az adott címre a bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltóin kívül a mecseknádasdi önkéntes tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat veszélyes határérték feletti értéket olvasott ki az eszközből. A beavatkozó tűzoltóegységek a gázkészüléket leválasztották a hálózatról, továbbá értesítették a kéményseprő szolgálatot. A lakást átszellőztették. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a fűtés más módon megoldották.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Fotó: Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság