Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! - Újabb kéménytüzek a megyében

2022. január 18.

Dunaföldváron egy lakóházban, Dalmandon egy melléképületben csaptak fel a lángok hétfőn. Két kéménytűz mellett még a viharos szél miatt vonultak a tűzoltók leszakadt faágakhoz, kidőlt fához.

Tűzesetek:
Hétfő délben egy cserép héjazatú, tégla falazatú lakóépület égett Dunaföldváron, a Vilmos pusztán. A tűzesethez a solti, dunaújvárosi és paksi hivatásos, továbbá a dunaföldvári önkéntes tűzoltók vonultak, akik gyorsbeavatkozó vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. A tűzoltórajok a beavatkozás során három darab 11,5 kilogrammos gázpalackot mentettek ki az ingatlanból. A ház lakhatatlanná vált. Az albérlők, három felnőtt és két gyermek elhelyezéséről a helyi önkormányzat gondoskodott. 

Dalmandon, az Árpád utcában egy közel 50 négyzetméteres melléképület égett hétfő este. A dombóvári és sásdi hivatásos tűzoltók három gyorsbeavatkozó és egy szerelt vízsugár, továbbá kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett tüzet. Az épületből két 11,5 kilogrammos gázpalackot hoztak ki a beavatkozó rajok.

Hétfőn, a délután és az este folyamán egy-egy kéménytűzhöz riasztották a szekszárdi és a kaposvári hivatásos tűzoltókat. Őcsényen a Széchenyi utcában, Somogyszilen pedig a Szabadság utcában csaptak fel a lángok a lakóépületek kéményeiből. Mindkét esetben szilárd tüzelésű fűtőberendezésből, kályhából távolították el az éghető anyagot a beavatkozó tűzoltóegységek. A kéményseprőket értesítették, lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetben sem volt szükség, a fűtés alternatív módon megoldott.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

A lakástüzek esetében is csökkenteni lehet a sérülés kockázatát, egyebek mellett füstérzékelő elhelyezésével. Egy időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Műszaki mentések:
Hétfő este Dombóváron, a Fő utcában egy öt méteres letört faág egy kábeltévé vezetékét szakított le, az Erzsébet utcában pedig egy öt méteres, száraz fa dőlt az útra. A dombóvári és sásdi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével számolták fel a káreseteket.