Szent Flórián nap Bonyhádon

2022. május 08. 10:19

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei Szent Flórián napi ünnepségét idén Bonyhádon tartotta. Az ünnepi állománygyűlésen számos megyei  önkéntes, létesítményi és hivatásos tűzoltó vehetett át kitüntetést és jutalmat.

A tűzoltók védőszentjének napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Polgármester Asszony elmondta, hogy Bonyhád településének történetében a tűzoltás, tűz elleni védekezés szervezett formája több mint 140 éve van jelen. A város kiemelten fontosnak tartja a tűzoltó hagyományok őrzését. Köszönetet mondott a tűzoltóknak, akik minden nap harcolnak az elszabadult elemekkel, hogy megmentsék az életünket és vagyonunkat. A bonyhádiak büszkék arra, hogy a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az elmúlt évben megszerezte az Év Tűzoltó Egyesülete címet.

Filóné Ferencz Ibolya
Filóné Ferencz Ibolya

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok ünnepi beszédében köszöntötte a megye valamennyi tűzoltóját, majd felelevenítette a tűzrendészet múltját, a hazai mentő tűzvédelem történetét, majd elismerések átadására került sor.

Dr. Balázs Gábor
Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok

A Tűzoltóság Napja, Május 4-e alkalmából Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere szolgálati feladatai kiemelkedő teljesítéséért Az ÉV TŰZOLTÓJA MINISZTERI díjat adományozott Várai Tamás Zoltán tűzoltó zászlósnak, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának. Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Gaszner Róbert tűzoltó alezredesnek, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának, valamint a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Kiefaber Zoltán Úrnak, a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület gazdasági alelnökének. 

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója, munkakörében végzett kiemelkedő és eredményes munkája elismeréseként soron kívül tűzoltó őrnaggyá előléptette Savanyu Norbert István tűzoltó századost, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát. Pénzjutalomban részesítette Kelemen István tűzoltó őrmestert, a Bonyhádi Katasztrófavédelmi Őrs megbízott szerparancsnokát, Szabó-Cseri Anikó rendvédelmi alkalmazottat, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Költségvetési osztály előadóját, valamint Gasznerné Szabó Szilvia rendvédelmi alkalmazottat, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ügykezelőjét. Az elismerések átadására a központi ünnepségek keretében került sor.

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként igazgatói dicséretben részesítette és ajándéktárgyat adományozott Dr. Ackermann Zsuzsanna tűzoltó alezredesnek, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetőjének, Szigeti Ervin tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, Debreczeni Barna tűzoltó őrmesternek, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, valamint Cseh János tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, és Szendi József Úrnak, az Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság tűzoltóparancsnok-helyettesének.

Az elmúlt időszakban nyújtott kimagasló sportteljesítményért Igazgatói dicséretben és elismerésben részesített Kovács János Bence tűzoltó őrmestert, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Szuprics Ferenc tűzoltó őrnagyot, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, Turcsán Tamás tűzoltó őrmestert, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Klézl Tamás tűzoltó törzsőrmestert, a Bonyhádi Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját, Lieszkovszky Tamás Károly tűzoltó századost, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Költségvetési Osztály kiemelt főelőadóját, valamint Turcsán Márk tűzoltó őrmestert, a Paksi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltóját. 

Igazgatói emléktárgyat adományozott Martinka István tűzoltó ezredes részére a közel 40 év tényleges hivatásos szolgálatot követő, szolgálati nyugdíjba vonulása alkalmából.

Martinka István
Martinka István

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem önzetlen támogatásáért köszönetét fejezete ki Bonyhád Város Polgármesterének, Filóné Ferencz Ibolya Asszonynak.

A Tolna Megyei Tűzoltószövetség is a megyei Tűzoltónapon adta át elismeréseit. A kitüntetettek névsora itt található.

Az ünnepi állománygyűlésen beszédet mondott Miklós Roland, a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is, aki felelevenítette az egyesület múltját, jelenjét és a jövőbeli terveikről is beszélt. Az elnök köszönetet mondott Bonyhád városának az egyesület támogatásért.

Miklós Roland
Miklós Roland


Elnök úr beszédét követően Farkas István Gergő, a bonyhádi Völgység Múzeum igazgatója, a Tűzoltómúzeum, a Katasztrófavédelem és az Egyesület közötti háromoldalú megállapodásban rögzített együttműködésről tájékoztatta az egybegyűlteket.

Farkas István Gergő
Farkas István Gergő

Az állománygyűlést Füleki Zsófia szavalata, valamint a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Tűzoltó Zenekar és a „Kränzlein” Néptánc Egyesület műsora színesítette.