Tolna megyei tűzoltók a Pump and Run Bajnokságon

2022. május 12.

Az idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a „Pump and Run” Országos Bajnokságot, amelyre visszatérő versenyzők is érkeztek, akik korábbi eredményeiket akarták túlszárnyalni. Szép számmal voltak azok is, akik először álltak rajthoz, hogy meghódítsák az Alföld közepén a kecskeméti Vízmű-dombot. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Csikos Bence tűzoltó őrmester, Gulyás István tűzoltó főtörzsőrmester, Turcsán Márk tűzoltó őrmester és Turcsán Tamás tűzoltó őrmester állt rajthoz.

A kecskeméti Vízmű-domb, vagy más néven Benkó-domb a Széchenyi-város nevű városrészben található, amelyet a mellette lévő csónakázó tó kotrásakor kitermelt földből emeltek 1976 és 1986 között. Helyi jelentőségű, védett természeti terület, a domb a térség legmagasabb pontja.

Az erőpróba első része a maximum ismétlésszámra törekvő fekvenyomásból (Pump), a második része pedig a teljes védőfelszerelésben dombra való felfutásból (Run) állt.

Indulók

A fekvenyomást a nőknek huszonöt, a férfiaknak hatvan kilogrammos kétkezes súlyzóval, fekvenyomópadon kellett teljesíteniük. Ezután öt percen belül teljes védőfelszerelésben, bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel és két tömlővel a kézben álltak a futás rajtjához, és vágtak neki a hétszáz méteres pályának. Hétszáz méter nem olyan hosszú táv, gondolhatják többen. Ez a hétszáz méter azonban egy háromszázötven méteres sík, és egy szintén háromszázötven méteres emelkedő szakaszból áll, körülbelül ötven méter szintkülönbséggel. Azt is figyelembe kell venni, hogy a védőfelszerelés összsúlya, amellyel a távot teljesíteni kellett, megközelítette a harminc kilogrammot, a tömlők pedig még plusz tíz kilogrammot jelentettek. Ezt a nem mindennapi kihívást az országból negyvenen, nők és férfiak egyaránt teljesítették.
 

Versenyzők

A tűzoltók a munkájuk során sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk, vagy a fizikai állóképességüket teszi próbára egy-egy feladat. Az aktív sportolás, a versengés és az egészséges életmód hozzájárul ahhoz, hogy az ember kritikus helyzetekben is jól tudjon teljesíteni. Ez a verseny remek alkalmat teremtett a pszichikai és a fizikai teljesítőképesség maximumának megtapasztalására.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség valamennyi munkatársa ezúton fejezi ki gratulációját Csikos Bence, Gyulás István, Turcsán Márk és Turcsán Tamás kiemelkedő teljesítményéhez és kíván sok erőt, jó egészséget tűzoltóinak.

Eredmények:

30 év alattiak:
I. hely: Torma Barnabás tű. őrmester Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
II. hely: Turcsán Márk tű. őrmester Tolna MKI Paks HTP

Turcsán Márk
Turcsán Márk


III. hely: Turcsán Tamás tű. őrmester Tolna MKI Paks HTP

Turcsán Tamás
Turcsán Tamás

30-40 év közöttiek:
I. hely: Csernák Zsolt tű. őrmester Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
II. hely: Csóti Róbert tű. törzsőrmester Bács-Kiskun MKI Kiskőrös HTP
III. hely: Rapcsák János tű. őrmester Csongrád-Csanád MKI Szeged HTP

40 év fölöttiek:
I. hely: Patai Gábor tű. hadnagy Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
II. hely: Takács András Csaba tű. törzszászlós Bács-Kiskun MKI Kiskunfélegyházi HTP
III. hely: Jámbor Zoltán ha MH Anyagellátó Raktárbázis

Nők:
I. hely: Hölzl Krisztina tű. főhadnagy Bács-Kiskun MKI
II. hely: Remecz Tamara Mónika FKI Közép-Pesti KVK

Abszolút legjobb:
I. hely: Csernák Zsolt tű. őrmester Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
II. hely: Torma Barnabás tű. őrmester Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
III. hely Patai Gábor tű. hadnagy Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP

Csapateredmények:
I. hely: Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
II. hely: Tolna MKI 
III. hely Kecskemét HTP

Különdíj:
A legeredményesebb kecskeméti versenyző: Jámbor Zoltán ha MH Anyagellátó Raktárbázis
Legtöbb fekvenyomást végrehajtó versenyző: Csernák Zsolt tű. őrmester Bács-Kiskun MKI Kiskunhalas HTP
Leggyorsabb futó: Sikos Károly Álmos tű. őrmester Komárom-Esztergom MKI Tatabánya HTP
A legidősebb versenyző: Komáromi Péter tű. főhadnagy Bács-Kiskun MKI Kecskemét HTP

Fotó: Kovács Andrea (Bács MKI)