A lakosság felelősségteljes gondolkodására van szükség

2022. augusztus 11.

Sajtótájékoztatót tartott a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportja 2022. augusztus 11-én, csütörtökön a lakossági kéményseprések igénybevételének népszerűsítése érdekében.

A média képviselőit Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy közös összefogásra van szükség annak érdekében, hogy az idei fűtésszezont a lakosság felkészülten várhassa az energia-veszélyhelyzetet is figyelembe véve. A Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a kéményseprőipari tevékenységet ellátó Tolna megyei csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyéni fogyasztókat tájékoztassa a fűtés idénnyel szorosan összefüggésben lévő káresetek elkerülésének lehetséges módjairól. A tábornok kéri a lakosságot, hogy a szűk környezetében mindenki igyekezzen tájékoztatni a családtagjait, rokonait, barátait, szomszédjait azokról az elővigyázatosságot szem előtt tartó tennivalókról, óvintézkedésekről, amelyek segítségével elkerülhető egy esetleges tragédia. 

Sajtótájékoztató

A tájékoztatót Bán Attila tűzoltó ezredes, az Igazgatóság megyei tűzoltósági főfelügyelője folytatta, aki ismertette az idei évre vonatkozó tűzesetekkel kapcsolatos statisztikákat, valamint az elmúlt időszak tendenciáit mutatta be diagramok segítségével, amelyek főleg az otthon jellegű létesítményekben (lakásainkban), valamint a kéménytüzek keletkezésével összefüggő tűzeseteket dolgozta fel.

Jakab Zoltán, az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportjának vezetője a tűzoltósági felügyelő által említett számokat konkrét példákkal szemléltette. Tájékoztatta az érdeklődőket az egyéni ingatlanok esetében nem sormunkaköteles vizsgálatok alkalmával tapasztalt észrevételekről. Hasznos tanácsok hangzottak el arra vonatkozóan, hogy saját magunk, hogyan induljunk neki, ha például a meglévő fűtésünket tervezzük lecserélni, felújítani, kiegészíteni.

Az előadás során Bán Attila tűzoltó ezredes külön fejezetet szánt a sokak által láthatatlan gyilkosként emlegetett szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos eseteknek, amelyek kiváltó okai között a nem megfelelő levegő-utánpótlást, valamint a tüzelő berendezések helytelen használatát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az ezekkel kapcsolatos káresetek is megelőzhetők, ha otthonunkba beszerzünk egy megfelelő szén-monoxid-érzékelőt, amely nagyban hozzájárul a család biztonságához.

Kosztolányi Péter tűzoltó alezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának vezetője a tűzoltósági főfelügyelő által említett füst- és szén-monoxid-érzékelő készülékeket mutatta be, valamint részletezte azok telepítésének lépéseit, és a használatukkal kapcsolatos általános tudnivalókat ismertette.

Dr. Balázs Gábor zárta a tájékoztatót, megköszönte a sajtó részvételét, bízik abban, hogy az itt elhangzott hasznos információk valamennyi Tolna megyei lakoshoz eljutnak. Felhívta a figyelmet, hogy a katasztrófavédelem mindenben a lakosság rendelkezésére áll, bármilyen kérdés esetén forduljanak bizalommal a lakóhelyükhöz legközelebb található kirendeltséghez vagy a tűzoltósághoz, de az igazgatóság szakemberei és az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportja is szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

Fotó: Tolna MKI