Ismét fűtéssel kapcsolatos káresetekhez vonultak a tűzoltók

2022. szeptember 27. 14:34

Tüzelő- és fűtőberendezésének tüzén felül, egy kéménytűzhöz, valamint egy veszélyt jelző szén-monoxid-érzékelőhöz riasztották a Tolna megyei tűzoltókat hétfőn.

Szekszárdon, a Kiss János utcában egy családi ház melléképületében a kályha begyújtásakor, mintegy kilenc négyzetméteren a tüzelőberendezés környezete borult lángokba hétfő délelőtt. A tűzesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltói vonultak, akik két vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat.

Hétfő délután egy családi ház kéményében lerakódott korom égett Értényen, a Kossuth Lajos utcában. A tűzesethez Tamási önkormányzati tűzoltóit riasztották, akik három porral- és egy habbal oltó készülék segítségével oltották el a tüzet, majd értesítették a kéményseprőipari szolgáltatást ellátó csoportot. A házban a fűtés egyéb módon megoldott.

Egy szén-monoxid-érzékelő jelzett be Bonyhádon, a Gagarin utcában hétfő délután. A bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak a káresethez, akik kimutatható szén-monoxid-koncentrációt mértek, majd átszellőztették az épületet. Felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy vizsgáltassa át a berendezést.

Idén megyénkben eddig 81 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, több mint 2100 négyzetmétert érintettek a lángok. A hűvösebb időjárás közeledtével ajánlott elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

Tolna megyében a tűzoltókat idén 16 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom.

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A 1818-as telefonszám tárcsázásakor a 9.1-es menüpont alatt is igénybe lehet venni a szolgáltatást.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Megyénkben idén már 15 alkalommal vonultak tűzoltóink szén-monoxid-érzékelők riasztásaihoz. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Fotó: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság