Hétvégén történt

2022. november 28.

Hétvégén három tűzesethez és négy műszaki mentéshez vonultak megyénk tűzoltói. Közlekedési balesetnél és lakástüzeknél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek.

Vegyestüzelésű kazán mellett tárolt tűzifa égett 5 négyzetméternyi területen vasárnap délután egy családi ház szuterénjában Tolnán, a Garay utcában. A tűzesethez a tolnai önkormányzati és szekszárdi hivatásos tűzoltók vonultak, akik egy vízsugár segítségével oltották el a keletkezett tüzet. A nagy hőmérséklettől megolvadt vízvezeték miatt kifolyt vizet egy búvárszivattyú segítségével távolították el, majd ezt követően egy ventilátor segítségével szellőztették át a helyiséget.

Tolna, Garay utca

Tűzifa és berendezési tárgyak égtek egy családi ház különálló, 26 négyzetméteres melléképületében vasárnap délután Tolnán, a Vörösmarty utcában. A lángok elérték a tetőszerkezetet is, ami teljes egészében kiégett. A tűzesethez a tolnai önkormányzati és a szekszárdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Tolna, Vörösmarty utca

Felhalmozott papír égett 4 négyzetméteren vasárnap este Bölcskén, egy Katona József utcai családi házhoz épített melléképületben A paksi hivatásos és a bölcskei önkéntes tűzoltókat riasztották a tűzesethez, akik egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Bölcske tűzeset

Két személygépkocsi frontálisan ütközött péntek délelőtt Iregszemcse külterületén, a 65-ös számú főút 52. kilométerénél. A balesetben az egyik megpördülő személyautó nekiütközött egy harmadik járműnek. A karambol következtében az egyik utas kiesett az utastérből, őt mentőhelikopter szállította kórházba. A műszaki mentéshez riasztott siófoki hivatásos és tamási önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, továbbá a forgalom irányításában vettek részt.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezonban is van lehetőség elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Fotó: Paksi és Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, valamint Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság