Tavaly 92 ember halt meg lakástűzben, 19 pedig szén-monoxid-mérgezésben

2023. január 06. 11:12

2022-ben országosan összesen 7414 lakástűz keletkezett, 228-cal több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tolna vármegyében 109 alkalommal riasztották a tűzoltókat beavatkozást igénylő lakástüzekhez, míg 2021-ben 92 esetben hagyták el a szertárat a fecskendők. 2545 négyzetméternyi lakrész vált a lángok martalékává a tavalyi év során.

A lakástüzekben 92 ember vesztette életét országunkban, hat emberrel többen, mint az azt megelőző évben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt.

Tolna vármegyében a 109 beavatkozás során öt ember életét már nem lehetett megmenteni 2022-ben, további kilenc lakót pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. A lakástüzek eloltása több, mint 103 órát vett igénybe, továbbá 314 tűzoltóautót riasztottak. A leghosszabb beavatkozás négy és fél órán át tartott: január 17-én egy cserép héjazatú, tégla falazatú dunaföldvári lakóházban keletkezett tűz, amelyet a solti, dunaújvárosi, paksi hivatásos és dunaföldvári önkéntes tűzoltók oltottak el. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. A márciusban Szekszárdon és Mőcsény-Palatincán bekövetkezett halálesetek is konyhában történő nyílt láng használatára vezethetők vissza. Mindkét alkalommal egy-egy idős lakó felsőruházata gyulladt meg.

A Tolna vármegyei 109 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Országosan is mindössze 19 tűzzel érintett helyszínen voltak kihelyezve az adott esetben életet is mentő készülékek.

A szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos riasztások száma az elmúlt öt év távlatában növekvő tendenciát mutat. 2022-ben 27-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 7-tel több, mint egy évvel korábban. 2018-ban 7, 2019-ben 15, 2020-ban pedig 22 alkalommal szólaltak meg az otthonokban a készülékek. Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több lakásban van szén-monoxid-érzékelő. Országosan az érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt. Tolna vármegyében 2022-ben nem esett senki áldozatául a láthatatlan gyilkosnak.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

2022-ben kéménytüzekhez 30 alkalommal riasztották Tolna vármegyében a tűzoltókat, míg egy évvel korábban 22 esetben kaptak riasztást. Amennyiben a fűtési szezont megelőzően elmaradt volna a tüzelő-, fűtőberendezésünk, továbbá kéményünk karbantartása, ellenőrzése, úgy azokat még most sem késő szakemberrel megvizsgáltatni biztonságunk érdekében. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.