Másodszor jelzett idén szén-monoxid-érzékelő Tolna vármegyében

2023. január 11. 14:27

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő kedd délután Bonyhádon, egy Perczel kerti lakás fürdőszobájában. A műszaki mentéshez a bonyhádi hivatásos tűzoltókat és a vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották, akik a fürdőszobában lévő gázkazán mellett telepített eszközből még az életre veszélyes határérték alatti koncentrációt olvastak ki. A gázszolgáltatót értesítették, akik leválasztották a tüzelőberendezést a hálózatról. A lakásban egyéb fűtési lehetőség nincs, így a három lakó a rokonoknál töltötte az éjszakát.

Korábban január 8-án Szekszárdon, egy Mérey utcai lakásban jelzett be egy szén-monoxid-mérő, amelyik szintén veszélyes határérték alatti koncentrációt naplózott. A tűzoltók gázkazán használatát a műszaki felülvizsgálatig megtiltották, a kéményseprőket és gázszerelő szakembert értesítették.

Tavaly országos szinten összesen 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt. Tolna vármegyében 2022-ben nem esett senki áldozatául a láthatatlan gyilkosnak. Vármegyénk tavalyi 27 esetéből 5 alkalommal fürdőszobában telepített szén-monoxid-érzékelő adott riasztást. 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.