Nádas égett Bogyiszló külterületén

2023. március 14. 16:48

Tolna vármegyében 2023-ban eddig 29 esetben vonultak a tűzoltóegységek szabadtéri tüzekhez több, mint 23 hektárnyi területen pusztítottak a lángok. Összesen 49 tűzoltószert riasztottak a mai napig ezekhez az esethez.

Meggyulladt a nádas és az aljnövényzet, továbbá foltokban fákkal övezett szakaszok március 14-én délután Bogyiszló külterületén. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos és tolnai önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik 3 vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a több, mint fél hektárnyi területen terjeszkedő lángokat.

Bogyiszló külterület tűzeset

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Fotó: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság