Beszámoló a törökországi-szíriai földrengés következményeinek felszámolásáról

2023. március 29. 18:55

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes közel három hetet töltött biztonsági tanácsadóként Törökországban, a földrengés sújtotta övezetben.

Február 20-án öt jelölt közül választották ki Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredest, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét a törökországi Hatay tartományban működő EU polgári védelmi Bravo csoportjába (European Union Civil Protection Team). Az ezredes aktív tagja a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezeteknek. A több, EU tagállamok által küldött szakértőkből álló csapatban az igazgatóhelyettes 18 napon keresztül biztonsági tanácsadóként járult hozzá a nemzetközi humanitárius koordinációt végző egységek feladataihoz.

A kutató-mentő tevékenységben 90 ország közel 8000 önkéntese vett részt mintegy 26000 kárhelyszínen. A földrengés után több, mint 580 ezer embert menekítettek ki otthonukból. Az első két hetet követő időszak legfontosabb feladatát a hontalanná vált lakosság alapvető szükségleteinek ellátása jelentette. Egy előzetes felmérés elengedhetetlen volt az EU polgári védelmi műveleti modulok hatékony indításához, majd a későbbi működtetéséhez.

Földrengés

Az EU CPT csapat az EU és ENSZ által működtetett nemzetközi koordinációt végző egységek szerves részét alkotta. Az Európai Unióból érkező szállítmányok útját folyamatosan nyomon követték. Támogatták az EU részéről biztosított modulok tevékenyégét: tábori kórházak, egészségügyi- és egyéb sátortábor egységeket. A helyszíni műveletek állásáról folyamatosan készítették a jelentéseket a Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központnak, mindezek mellett segítségére voltak a török hatóságok katasztrófavédelmi tevékenyégének.

A folyamatos, egész napos fizikai- és szellemi felkészültséget igénylő feladatokat követően számos alkalommal egy-egy tábori szálláson töltötte az éjszakát az EU polgári védelmi Bravo csapatának valamennyi tagja, ahol a váratlan ébresztőt adott esetben egy utórengés jelentette. A Tolna Vármegyei szakértő munkájáról többen is értesültek. Március 29-én Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Wesselényi utcában fogadta Zsikó Zoltánt, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnökét, aki elismerésben részesítette és gratulációját fejezte ki az ezredes példaértékű küldetésének ellátásához.

Elismerés átadása

Fotó: Ruip Gergő (elismerés átadása) és Dr. Hábermayer Tamás (archív)