Korszerű iparbiztonsági információs központok jöttek létre

2023. május 16. 12:50

Újabb projektet zárt a katasztrófavédelem, befejeződött a modern iparbiztonsági információs központok kialakítása.

A 600 millió forintból megvalósított uniós beruházás záróeseményeként a projekt eredményeit és a szekszárdi központot sajtótájékoztatóval egybekötött törzsvezetési gyakorlat keretében mutatták be május 16-án a média munkatársainak.

Lezárult a KEHOP-1.6.0-15-2016-00022 azonosító számú, a „Fővárosi és Megyei Iparbiztonsági Információs Központok Kialakítása” elnevezésű projekt, amelynek keretén belül összesen húsz speciális központot alakítottak ki a katasztrófavédelem vármegyei és fővárosi igazgatóságain. A projekt az Európai Unió 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg.

Az esemény során regionális közúti (ADR) ellenőrzési akciót hajtott végre a Baranya, a Somogy és a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.  Az összesen hat helyszínen, a többi között a 6-os számú főút bonyhádi és pécsváradi szakaszán, illetve az M7-es autópálya balatonkeresztúri pontjánál végzett ellenőrzést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Iparbiztonsági Operatív Törzse koordinálta.

A gyakorlatot megnyitó dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, Tolna vármegyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, amennyiben az ország bármely pontján jelentősebb ipari baleset, vagy a lakosságot, a környék infrastruktúráját, a létfontosságú rendszereket, szolgáltatásokat, ipari objektumokat veszélyeztető káreset következik be, az eset kezelésében illetékes vármegyei igazgatóság azonnal működésbe tudja hozni azt a többcsatornás információs rendszert, amelyen keresztül a kárhelyszínen lévők, az irányítók, a külső szakemberek közvetlenül is kommunikálhatnak egymással. A projekt eredményeként megvalósuló eszközrendszer magasabb szintű reagálóképességet, ezzel együtt a beavatkozási idő csökkentését teszi lehetővé.

Dr. Balázs Gábor

A tábornok előadása után a sajtótájékoztató résztvevői megtekinthették a Tolna vármegyei Iparbiztonsági Információs Központot. Horváth Tímea tűzoltó alezredes, vármegyei iparbiztonsági főfelügyelő mutatta be a pályázatból kialakított központokban tevékenykedő és a vármegyék útjain veszélyesáru-szállítás ellenőrzését végző katasztrófavédelmi munkatársak összehangolt munkáját. 

Az iparbiztonsági információs központokban új informatikai hálózatot alakítottak ki mobil, duplamonitoros munkaállomásokkal, a hozzájuk kapcsolódó telefonos elérhetőséggel, nagy teljesítményű, multifunkciós készülékekkel. Minden munkahely képes videókonferencia-kapcsolódásra. A vezetés-irányítást nagy méretű monitorfal segíti, amelyen megjeleníthetők az egyes munkafolyamatok, illetve a kárhelyszínről, vagy a beavatkozásban részt vevő más szervek központjaiból érkező videóanyagok. Mindezek eredményeként mind az információhoz jutás és az elemzés, mind a döntéshozatal és beavatkozás folyamata jelentősen felgyorsul.

IIK projekt

Fotó: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság