A mustgázmérgezés megelőzhető

2023. szeptember 14. 15:17

Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a mustgáz.

Országos szinten minden évben riasztják a tűzoltókat mustgázmérgezéssel kapcsolatos esethez, és szinte nem múlik el esztendő tragédia nélkül. Tolna vármegyében az elmúlt 5 évben négy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra, amelyeknél 2020-ban, Pakson egy ember életét már nem lehetett megmenteni. 

Tolna vármegyében számos helyen már javában zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Mentőszolgálat Bősz Adriánnal, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökével közösen, a házigazda borász Várdombon található birtokán a mustgázmérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

A szekszárdi születésű Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke már gyermekként kapcsolatba került a szőlőművelés mesterségével. Személyes tapasztalatait osztotta meg a sajtó képviselőivel. Elmondta, hogy évekkel ezelőtt ő maga is megtapasztalta a mustgáz alattomosságát. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy milyen módszerekkel kerülhetőek el a pincékben bekövetkezendő tragédiák, továbbá hogy ne rutinból végezzük a feladatunkat. Hangsúlyozta napjainkban kapható személyes védőeszközök jelentőségét, továbbá, hogy milyen gépészeti megoldásokkal érhető el, hogy a pince levegője folyamatosan cserélődjön.

Bősz Adrián

Kiefaber Gábor tűzoltó alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a mérgezések megelőzésének lehetőségeit sorolta, kiemelte a beavatkozó készenléti állomány feladatit, megosztotta a sajtó képviselőivel az elmúlt évek statisztikáit. Tisztában van a helyi szokásokkal, hagyományokkal. A kirendeltségvezető szerint a mustgázmérgezés veszélye leginkább a kistermelőket fenyegeti. Mindenkit óva intett attól, hogy az óvintézkedések megtétele nélkül egy percre is lemerészkedjen a pincébe. Hangsúlyozta, hogy a beavatkozó egységeknek hosszas percekbe telik, amíg a mentendő személy segítségére érkeznek, feltéve hogy a 112-es központi segélyhívó szám tárcsázása idejében megtörtént.

Kiefaber Gábor

Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője életszerű, hasznos információkkal tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a mustgázmérgezés estén a teendőkkel kapcsolatban, külön hangsúlyozta a megelőzés kiemelt szerepét. A mustgáz, azaz az oxigénhiányos állapot élettani hatásaira igyekezett felhívni a figyelmet. Az első tünetek észlelésénél pillanatokon belül a friss levegőre kell igyekeznünk. A gyertya használatának alkalmával is megfelelő körültekintéssel legyünk, ugyanis azok sok esetben hamis biztonságérzetet nyújthatnak. Valamennyi alkalommal legyen egy olyan személy, aki tisztában van a hollétünkkel kapcsolatban, de sose feledjük, hogy egy esetleges mentésre érkező egységre adott esetben hosszú perceket kell várni. Mindig legyen valaki, aki az érkező mentőegységek tájékozódását segíti.

Kis-Nagy Gyula

A sajtótájékoztató a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóinak és a Szekszárdi Mentőállomás mentőápolóinak köszönhetően egy életszerű, dinamikus szimulációval zárult, amely bemutató alkalmával a tűzoltó- és mentőegységek egy eszméleten sérült segítségére siettek egy borvidék pincesorához.

Szekszárdi HTP

Fotó: Tolna VMKI