Hétvégén történt

2023. szeptember 18. 10:51

Öt tűzeset és két műszaki mentés a hétvégén.

Nagykónyiban egy mosógép gyulladt ki, míg további négy helyszínen kisebb szabadtéri tüzekhez riasztották a Tolna vármegyei tűzoltókat, Szakcs és Lápafő között pedig egy kidőlt fához vonultak a beavatkozó egységek. 

Jelentősebb káresetek:
Pénteken egy kigyulladt mosógéphez riasztották a dombóvári hivatásos és a tamási önkormányzati tűzoltókat Nagykónyiba. A tűzoltók kihozták a házból, majd egy vízsugárral hűtötték vissza a háztartási nagygépet. A fürdőszobában több műanyag berendezési tárgy is deformálódott a nagy hőhatás következtében.

Körülbelül kétszáz négyzetméternyi területen foltokban égett avar és gaz péntek délután Várdombon, a Kossuth utcában. A tűzesethez siető szekszárdi hivatásos tűzoltók egy vízsugár és puttonyfecskendő segítségével fékezték meg a lángokat.

Háromszáz négyzetméteren égett avar, gaz és hulladék vasárnap délután Gyulajon, a temető mellett. A tűzesethez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat.

Tűzeset Gyulajon

Megelőzés:
Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A nagy melegben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Idén kilencvenhat alkalommal vonultak vármegyénk tűzoltói szabadtéri tüzekhez. A közel harmincnégy hektárnyi - nagyságrendileg negyvennyolc focipályának megfelelő - területen keletkezett tüzek oltásához százötven fecskendőt riasztottak.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

Fotó: Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság