Csütörtökön szabadban keletkezett tüzekhez vonultak tűzoltóink

2024. május 31. 10:41

Száz négyzetméteren égett avar és gaz csütörtök délelőtt egy lakatlan ingatlan udvarában Decsen, a Tabán utcában.

A tűzesethez a szekszárdi hivatásos tűzoltók vonultak, akik két vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el az épületet veszélyeztető lángokat.

Háztartási szemét, hűtő burkolat és gumi égett csütörtök este a Somogy vármegyei Somogyszil településen, a Martinovics utcában. A tűzeset helyszínére a dombóvári tűzoltók siettek, akik egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet.

Vármegyénkben idén 70 alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tüzekhez, amelyek alkalmával közel 9 hektárnyi terület borult lángba, 117 tűzoltófecskendő kellett az tűzesetek felszámolásához.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai:
A szabadtéri égetéssel kapcsolatosan főszabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi. Háztartási hulladékot (műanyagot, gumit, stb.) égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben elégetni is TILOS!

A szabadtéri tűzgyújtás szabályaival kapcsolatosan külön kell szólnunk a szabadtéri tűzgyújtásról, úgy mint a kerti grillezésről, bográcsozásról, valamint a szabadtéri égetésről, mint például a kerti hulladékok megsemmisítésének szigorú szabályairól.

Belterületen növényi hulladékot égetni csak abban az esetben lehet, ha van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, és akkor is a rendeletben meghatározott időpontokban és feltételek mellett.

Nem csak akkor gyújtunk persze szabadtéren tüzet, ha égetni akarunk, hanem akár, egy kerti grillezés során is. Az otthoni sütés-főzés, bográcsozás, vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám!

Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani! A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó éghető anyagok, legyen az akár ruhanemű, száraz avar, gallyak, vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen továbbterjedhetnek.

Fotó: Tolna VMKI, Tamási ÖTP archív