Félév alatt 84 lakástűz, 9 sérült és 4 halott Tolna vármegyében

2024. július 09. 14:56

2024 első félévében 84 lakóépület gyulladt ki, 6-tal, vagyis közel 8 százalékkal több, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 1778 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 4 ember vesztette életét, míg a tavalyi év első felében egyik lakástűz sem végződött tragédiával. Ezekben a tüzekben 9-en sérültek meg, háromszor többen, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több, mint 64 órára és 218 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás május 18-án volt Dombóváron, ahol egy ember életét vesztette. Az Erzsébet utcában egy százötven négyzetméteres ház első emelete és tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. Huszonhárom tűzoltó, hat technikai eszközzel fékezte meg a lángokat. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt közel 5 órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 9 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata és fűtési rendszer hibája miatt csaptak fel a lángok. 4 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz hálóban (18 százalék), konyhában (14 százalék), illetve kéményben és padláson (10-10 százalék) keletkezett.

A 84 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 11-szer riasztották a tűzoltókat, 4-gyel többször, mint egy évvel korábban. Senki nem vesztette életét és nem szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.