Tűzoltók mesélik

Tűzoltók mesélik címmel jelent meg 2017-ben Andics János legújabb kötete, melyben tizenegy nyugdíjas korú, sokat látott és tapasztalt önkéntes tűzoltó idézi fel a régi tűzoltó hagyományokat, az emlékezetes tűzoltásokat és műszaki mentéseket, valamint a természeti katasztrófák során nyújtott helytállásokat. A szerző elmondása szerint a fentieken túl az egykori gépjárműpark, a tűzoltó technika, a védőruházat, a védőeszközök fejlődését is szerette volna bemutatni az életút-interjúk segítségével. 

Andics János két éven keresztül, kilenc településen, tizenegy önkéntes tűzoltóval találkozott. Dunaföldváron Berényi Józseffel és Wartig Lászlóval, Nagymányokon Hucker András Ádámmal, Tolnán Tantos Ferenccel, Zombán Pálfi Ferenccel, Bátaszéken Treszner Józseffel, Bölcskén Gáborné Dánó Ibolyával és Katz Gyulával, Tamásiban Berkes Bélával, Bonyhádon Mucska Lászlóval, Dunaszentgyörgyön pedig Gyöngyösi Zoltánnal készített interjút. 

A kötet ötletével Gergelics István, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke kereste meg 2015-ben, aki egyébként az interjúk megszervezésében is segítségére volt. Andics János munka után, a hétköznapi estéken nem szerette volna interjúalanyait terhelni, így két éven keresztül számos szombatját áldozta felkeresésükre. – Egyik interjúalanyomat sem ismertem előtte, így gyakorlatilag idegenként kezdtünk beszélgetni, de úgy érzem, sikerült megnyitnom őket, és mindegyikükben egy nagyszerű egyéniséget ismertem meg. A találkozások során azt tapasztaltam, hogy a kötet szereplőiben a közös szál a segíteni akarás volt. Van, aki a családi hagyományt követve lett tűzoltó, van, akit a nagy piros autó vagy éppen a tűzoltóság miliője fogott meg, de olyan is akadt köztük, aki egy gyerekkori csínytevés következtében fogadta meg, hogy önkéntes tűzoltóként fog segíteni a bajba jutottakon – mondta a szerző. 

Andics Jánosnak nem ez az első megjelent kötete. Gyerekkora óta szívesen foglalkozik helytörténettel, a hagyományok iránti érdeklődést, kötődést mondhatni az anyatejjel szívta magába. Szülőfaluja, Őcsény néprajzát is kutatta, 2007-ben Őcsényi népszokások, 2009-ben Hagyományok folytatói Őcsényben címmel jelent meg könyve. Az adatgyűjtő munkával még 1974-ben, a megyei múzeum honismereti körében ismerkedett meg, akkoriban adatgyűjtő lapokon rögzítették az információkat. Azon a karácsonyon egy magnetofont kapott ajándékba, amit édesapja cipelt utána, amikor adatgyűjtésre indult. A hanganyagokat máig őrzi. Andics János jelenleg is tagja a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesületnek, a Gránátalma Hagyományőrző és Honismereti Egyesületnek, az Őcsényi Értéktár Bizottságnak, valamint alapító tagja a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezetének. A katasztrófavédelem elődszervezetéhez 1999-ben került. Az elmúlt közel két évtized alatt több beosztásban dolgozott, jelenleg – 2012 óta – ruházati főelőadó.