Múlt és jelen

2020. május 20. 14:58

Lencsevégen a paksi atomerőmű emelőkosaras gépjárművei

Közel harminc évnyi szakadék választja el egymástól az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Létesítményi Tűzoltóságán vonulós szerként beállított magasbólmentő gépjárműveit. Az atomerőmű tűzoltóinak hála egy szerkarbantartás alkalmával, működés közben lencsevégre kaphattuk a nem mindennapi tűzoltó szereket.

Az emelőkosaras és létrás gépjárművek a magas és középmagas lakó- és ipari épületek elterjedésével a katasztrófavédelem nélkülözhetetlen eszközeivé váltak. Kialakításuk lehetővé teszi, hogy nagy magasságokban is alkalmasak legyenek életmentésre, tűzoltási beavatkozásra, műszaki mentésre, vagy akár egy kárhelyszínen történő, nagy területet átölelő felderítésre. A paksi atomerőmű primerkörének részét képező technológiai épületek, az 50 méter magas lokalizációs tornyok felett történő tűzoltási- műszaki mentési beavatkozást, egyedül a létesítményi tűzoltók speciális emelőkosaras járműve teszi lehetővé. Továbbá a különleges szer az erőmű hétemeletes irodaépületnél is bármikor bevethető. 

1992-ben lett üzembe állítva, a mára már „nyugdíjazott” Scania SS 600 különleges szer. A Scania alvázon mozgó Simon Snorkel felépítmény 60 méter magasságba képes emelni a munkakosarát. Egy Godiva örvényszivattyúnak, és a kosárra szerelt vízágyúnak köszönhetően 2000 liter vizet tud percenként az oltandó felületre juttatni. A 2020-as esztendőtől kezdve egy Bronto Skylift felépítménnyel felszerelt, Renault alvázra épült szer váltotta a korábban említett SS600-as Scaniat. Szintén 60 méter magasságba képes feljuttatni az emelőkosarát, hogy emberi életet, vagy 2400 liter víz/perc teljesítményű vízágyúja segítségével anyagi javakat mentsen. Köszönet az atomerőmű létesítményi tűzoltóinak, hogy részt vehettünk a látványos foglalkozáson. Nyugodt szolgálatot kívánunk nekik.