Négy szabadtéri tűzesethez vonultak a tűzoltók

2024. július 17. 11:54

Július 16-án négy tűzesethez és öt műszaki mentéshez riasztották vármegyénk tűzoltóit.

A szabadban keletkezett tüzek mellett két alkalommal közlekedési balesetekhez siettek a mentőegységek. 

Ezer négyzetméternyi területen égett az erdő aljnövényzete kedd délután Nagydorogon, a 6236-os számú út 5. kilométerénél. A tűzesethez a nagydorogi és györkönyi önkéntes tűzoltók vonultak, akik vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett tüzet.

Gerjen külterületén csaptak fel a lángok kedd délután. 15 hektáron égett foltokban a búzatarló. Egy leszakadt nagyfeszültségű hálózati kábel okozta a tüzet, amelyet a paksi, solti, kalocsai hivatásos és a faddi önkéntes tűzoltók állítottak meg. 

Mintegy három hektáron égett a parlag és fás terület kedd délután Pakson, a csámpapusztai napelempark mellett. A szabadtéri tűzesethez a paksi, solti, szekszárdi és kalocsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Gaz és kaszáló gyulladt meg másfél hektáron kedd délután Kisdorogon, a Dózsa György utcában. A lángokat a bonyhádi és szekszárdi hivatásos tűzoltók oltották el.

Idén eddig 93 alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tüzekhez, amelyeknél több, mint 37 hektárnyi terület égett le. 161 készenléti járműre volt szükség a tüzek megfékezéséhez.

Július 11-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani. A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze.